Duka festligt till nyår och smygspaning!

När nyårsafton närmar sig brukar man vara redo att lämna den gröna granen och de röda tomtarna. Då blickar vi framåt, uppåt och firar gärna med bubblor och glitter. Julen känns liksom mer jordnära, medan nyårsafton är mer tillåtande för utsvävningar. Ös på, bara, brukar jag säga. Häll glitter på bordet, frossa i silver, glas och glänsande saker. Ett nyårsbord ska se ut som om en av de där stora, gnistrande nyårsraketerna har landat ;-). Och, glöm inte klockorna…

Duka med klockor! Ställ dem så missar du definitivt inte 12-slaget (analoga väckarklockor finns på Ikea, Clas Ohlson, Åhléns). Printa ut olika klockbilder (googla ”clock face” eller kolla t ex här) och lägg på tallrikarna. Den ambitiösa pysslaren klistrar eller målar direkt på tallriken. Billiga, vita porslinstallrikar hittar du på Ikea, klistermärken i bokhandeln, porslinspennor finns på Panduro. Den som gillar enkelhet låter besticken vara visare.

 

Var generös med silverstjärnorna och glittret! Mot en mörk duk blir det vacker effekt. Glänsande satintextil eller krossad velour hittar du på Jysk, det finns även glansiga engångsdukar på rulle på t ex Clas Ohlsson och Ica. Stoff & stil har paljettyg på löpmeter, för den som vill frossa i glitter! Konfettistjärnor i alla färger hittar du t ex på Partytajm. Själv brukar jag lägga ett spetstyg (Ikea) ovan på svart, krossad velour, eller så plockar jag fram den glansiga blå ”engångsduken” som jag köpte inför millenniumskiftet, den håller än.

 

Ett säkert trick för ett festligt, elegant dukat bord är klassiskt vikta tygservetter. Fixa egna genom att köpa linnetyg på Ikea och riv dem i lagom stora bitar, fransa upp kanterna så slipper du sy Duni (bilder ovan) har tygservetter i kraftig kvalitet, med nästan samma känsla som tyg. Här visar de några servettvikningar.

 

Vackraste blommorna till nyårsbordet är vita tulpaner och ranunklar. I år tänkte jag testa att spray dem lätt med glitterspray, finns på apoteket

 

Levande ljus i glasljusstakar reflekterar ljusen fint, snittblommor i singelvaser – gärna många och i olika höjder – och så till sist de obligatoriska tomteblossen – Gott Nytt År, hörrni!

 

PS. Vad sägs om lite smygspaning på 2018? Enligt experterna, som är duktiga på att läsa av övriga trender i vår omvärld, så värnar vi allt mer om miljö och hållbarhet. Vi vill leva enkelt, komma närmre naturen, fokusera på nuet och fritiden – vi rensar och prioriterar bort materiella saker. Naturen flyttar in och vi inreder med naturmaterial – varma, dova färger och stora växter ger oss en ombonad känsla. De vita väggarna har vi redan lämnat. Vi väljer noggrant, möblerna ska vara med oss länge och vara vänliga både mot människor och natur. Kort sagt: vill du inreda 2018 – ge dig ut i naturen och kopiera färger, former och material! Bilderna från Jotun visar vägen.

 

Ha det gott,

Malin Jisander
inredare

Bildkällor: womansday.com, ahlens.se, themermaidstale.wordpress.com, countrydesignhome.com, necoleraquelevents.com, malininredare.se, d3interiordesign.blogspot