En hösthälsning från inredningsmässan Formex!

Med hösten brukar en känsla av nystart infinna sig. Det är inte nyårsfeeling med fyrverkeri och champagne som går över på en kväll, utan snarare nyvunnen sommarenergi som kanaliseras till nyfikenhet och lust till förändring. Det märks inte minst i inredningsvärlden med kataloger fyllda med nyheter och Formexmässan i Stockholm,

inköpsmekka för alla butiksägare och en av Nordens största designmässa.Här trängs tusentals inredningsprylar som slåss om att bli utvalda och stå på butikshyllorna! Lampor, småmöbler, textilier, mattor, porslin och detaljer – det är så mycket och efter några timmars intensiva synintryck bland alla montrar svämmar hjärnan nästan över.

Men, i år är det en tydlig riktning som dröjer sig kvar – de prylar som lär pryda flest hyllor är de som bidrar till ombonade, trivsamma rum. Inte bara för att det är höst och kyla som väntar, utan för att det helt enkelt är betydligt mer mystema än vanligt ;-).

Jag har samlat godbitarna från mässan och sist hittar du några tips på hur du enkelt kan förnya hemma – om årets hösttrend inspirerar dig!


En värmande kopp te från kaffe- och teburken Blad från Klong, stor härlig sammetsskärm ger mysigt sken i mörkret (Olsson & Jensen) och ombonat med dova färger hos danska Bloomingville. Här pratar man nu om dark nordic, i stället för det klassiskt ljusa skandinaviska.

 


Alla nyanser från den röda färgskalan, från rosa till djupaste vinrött, får vara med. Gärna i sammet eller päls, mot en mörk bakgrund, danska Bloomingville visar vägen. Storblommigt och vinrött hos Jakobdals.

 


Nära naturen med trä (skåp från house doctor), skinnsnöre runt ljuslyktan i all enkelhet (Ernst) och ullpläd i trendigt senapsgult (Himla).

 


Sammet, pälsmys och helrätt 70-talskänsla med cognacsfärg hos svenska Ceannis.

 


Dova, jordnära färger, Kristina Stark, här Still Life Set i helrätta material som handblåst glas, stengods och askträ. Sedan har hon lyckats pricka in 70-talskänslan också. Full pott! Handblåsta vasen Flower från Marimekko är en spännande nyhet och tillsammans med rostfärgade retrokrus på en träbricka sammanfattas inredningshösten perfekt.

 

 
Personlig favorit: svenskt hantverk i gjutjärn och metall – sanslöst vackra ljusstaken Sigurd från Village.

 

Blir du sugen på förändring? Gör det enkelt och välj en eller några detaljer:

  1. sammetsskärm i en dov färg, gärna djupgrön eller ljust vinröd
  2. något i naturmaterial som t ex trä, kork, sten, snäckor, bambu, ull, skinn…
  3. en senapsgul detalj
  4. något med 70-talsfeeling


Sammetsskärmen Queen från PR Home hittar du på Lampkompaniet. finns i flera färger och storlekar, här i trendfärgerna lila, rosa, rost och grön.

 

 


Detaljer i naturmaterial som bambu, keramik, trä och läder finns det mycket av hos HM home. Pall och stege bamboo, Ilva, keramikkrus och trälåda HM home, lädersnöre att knyta runt en glasburk eller glasflaska hittar du på Panduro.

 


Höstiga plädar och senapsgula kuddar Hemtex, lurvigt pälsmys HM home och så slutligen lite 70-talskänsla med tonat glas från retroaffären Antik & modärn.

 

Ha det gott,

Malin Jisander
inredare