Tre trender 2017

Gillar du att haka på trender? Ibland är det kul, ibland kan det vara frustrerande. Som när man faller för allt det blå som dominerat inredningstidningarna under 2016 och köper en blå soffa och målar väggarna blå. Så sitter man där nöjt och bläddrar i en tidning medan färgen torkar, och då ska alla soffor och väggar helt plötsligt vara gröna. What?! Hur gick det till?Eller när man nöjt går omkring i sina nya, efterlängtade pilotformade solbrillor och upptäcker att alla andra har fattat att det är runda som gäller.

Då kan jag glädjande meddela att de två tydligaste inredningstrenderna just nu är:

  1. personlig stil
  2. hållbart

Visst är det toppen! Att inreda med färger, former och mönster som man trivs med skapar oändliga möjligheter och det blir sällan fel. Och att välja möbler som levt länge eller som spås leva länge, bidrar till en god sak. Jag brukar med stolthet säga att jag har minst två ärvda möbler i varje rum. Bra för miljön och ekonomin!

Men visst kan nya saker och idéer vara inspirerande och lusten att haka på väcks lätt i ett land där heminredning nästan blivit en folkrörelse. Då ska man vara smart och välja sådant som med enkla medel kan förändras. Ta t ex koppar, som invaderade varenda butik för några år sedan, för att kort därefter bytas ut mot mässing och nu, nu är det silver som gäller. Antingen så fortsätter man att älska sina kopparljusstakar, eller så köper man metallfärg och sprayar dem. Eller ta det är med väggfärg, att måla en vägg är inte så krävande. Man kan utse en vägg där färgen får följa lust och trend. Ett smart val är hallen, där en ny färgsättning sällan rör till det. Själv har jag inte kunnat motstå väggfärgen som ser ut som betong.

Den tredje tydligaste trenden 2017 är naturen och tillsammans med personligt och hållbart verkar det bli ett riktigt sympatiskt fortsatt inredningsår.

 

Blått byts ut mot grönt (väggfärg ocean green från Sadolin) och vi ser mer varma jordfärger istället för grått – gärna med kalkfärg (Lady minerals kalkfärg). Ikea sammanfattar trenderna väl med sin nya kollektion Stockholm 2017: silver, rotting och obehandlat trä. Med Bemz hjälp kan man enkelt följa färg och materialtrender, så länge man har en Ikea-möbel – här i rena blågröna sammetsdrömmen!

 

Måla om eller spraya om du vill hänga med i svängarna. Koppar och mässing får stå till sidan för silver (ljusstake Gloria från Klong).

 


Blanda nytt och gammalt, billigt och dyrt – älskat och vårdat så får du en personlig och hållbar stil (Bemz). Med grönt, stormönstrat, obehandlat trä, en stor matta och djungelmotiv så är du ”himma” (HK living)!

 

Hemma hos mig: nytt fårskinn i blocketfyndad, svartsprayad pinnafåtölj och ärvd, renoverad och omklädd soffa.

Glad sommar!
Malin Jisander
inredare