Varmt och vilsamt i vinter. Trendspaning 2019.

Hur kopplar du av? Är det med en kopp te under en varm filt, eller är det utomhus under en rask promenad i vinterkylan? Vi är som bekant alla olika, men en sak är säker – miljön vi lever i påverkar oss. Jag minns en kund som upplevde ett dilemma. Hon hade längtat efter en kamin att sitta och koppla av vid. Efter flera års sparande blev önskan verklighet, men den vilsamma känsla hon hoppats på infann sig aldrig. Varför? Kaminen var ju där, och den bekväma stolen stod bredvid och väntade på henne. Genom att ställa några frågor stod det klart för mig vad det var som saknades: hon hade sett sig själv sitta och läsa böcker och tidningar med en kopp kaffe. Och njuta. Läsning kräver belysning, kaffekoppen behöver ett bord och benen har det ofta skönt på en fotpall. Med dessa tre tillägg kunde den nyinstallerade kaminen skänka henne de vilsamma stunder hon hoppats på. Ofta glöms funktion bort när man inreder hemma – ett tips är att tänka: hur använder vi rummet? Vad brukar vi göra där? Oavsett om man har en eldstad eller inte så är en plats som inbjuder till avkoppling en bonus i ett hem.

En avkopplande plats i hemmet – det är vi alla värda. Svart fåtölj Storsele, Ikea, fotpall/sittpuff Conrad från Beliani, båtbord Fyrkant från Formlagret och Ring ljusstake House Doctor. Fårskinn hittar du i de flesta möbelaffärer eller byggvaruhus, på bilden Ella från Shepherd of Sweden.

Sommarkänsla i vintertid! Låt nyårsgästerna luta sig tillbaka i med ett glas bubbel och blicka ut över vinterkylan. Kanske lyser solen genom fönstret och värmer dem en aning… Inspirationsbild Susanne Swaty, taklampa Cebu och ljusstake Comet från soffdirekt.se, mugg Ski Jumping Rabbit från Posh Living, , Ribbon vilstol Brafab, blå champagneglas Villeroy & Boch, julstjärna Ludwig Watt & Veke och glitter garland från Indiska.

Trendspanarnas utsagor spretar sannerligen inför 2019. Vissa lyfter fram 90-talsinredning, andra 70-tal. Några pratar om pasteller, några om ”det stora färgåret”. Jag tippar på att vi kommer att fortsätta se en hel del sammet, liksom rosa – de kommer dock så smått att utkonkurreras av gyllene färger och naturnära material. Gillar du trender så satsa på något persikofärgat, obehandlad furu och en stor bukett torkade blommor ;-). Väggfärg Lady Devine och Lady Rural från Jotun, rena trämaterial, naturmaterial och eterneller, alla bilder från Jotun. Persikofärgad tallrik från Bloominville, Rottingkorg Snidand Ikea. Fanerremsor – gör din egen lampskärm, finns på Panduro. Terracottakrukor Blomsterlandet.

 

Gott nytt år!

Malin Jisander
inredare