Höstmys inomhus

De sista värmande strålarna kämpar mot kallare vindar, parasollen är nedfälld, balkongdörr och fönster stängda – det är dags att komma in i värmen, tända lamporna och starta upp hösten. För att få till höstmyset krävs det egentligen inte mycket mer än några stearinljus och en filt. Men om man är nyfiken på höstens trender och sugen på lite förändring brukar jag tipsa om att tänka färg, material och belysning. Kuddarna och plädarna får gärna ha en dov, varm ton, en filt i ull för den frusne tv-tittaren eller en fårskinnspläd för kalla morgonfötter tinar upp oss höstskeptiker– för brukar det inte vara så att antigen älskar man hösten eller så sörjer man sommaren i flera månader? Själv fryser jag mellan oktober och fram till april, snubblar konstant i mörkret och försöker förgäves mysa med te, stearinljus och dimmers. Avund är ingen smickrande egenskap, men det är vad jag känner när jag hör grannen glatt prata på om hösten som om den vore årets höjdpunkt – önskar att hennes inställning kunde smitta av sig, bara lite…

 

En varm färgskala fångar upp naturens höstfärger som brukar dra åt rött, gult och orange i olika nyanser. Om du introducerar en ny färg till ett rum blir det fint att plocka upp den i t ex en tavla och en vas, som på bilden (desenio.se). Rummet känns då mer enhetlig och rofyllt. Sammetskudde Lyx i plommon och rosa hittar du på sovtex.se. Glasvasen Omaggio kommer från Kähler.

 

Beckers röda färgskala innehåller namn som tegel, chili och flamingo och landar helt rätt i höstens röda färgtrend.  De omsluter oss och tillsammans med ljusare nyanser som kontrast blir känslan både fräsch och mysig (bild Beckers).

 

Matcha med gult! Tänk dig att höstlöven flyttar in och förgyller dina rum. Passa på att lätta upp stämningen när dagarna blir kortare med en av höstens trender: retro och kitsch. Sammetskudde och ljusstake från H&M home, fotpall Andrew i sammet, trademax.se, retorlampa Evedal Ikea och en figurin i porslin, H&M home.

 

Lagom till temperaturen sjunker välkomnas sammet som trendmaterial och ger oss en varm och ombonad känsla. Tillsammans med retrofluffig fuskpäls, hela den röda paletten från mörklila till ljusrosa, mot en elegant och enkel svartvit bas, kan vi välja det som passar oss bäst på trendpaletten. H&M home höstmyser rejält med sammet, gulddetaljer och fuskpäls. Här kan du frossa i mustiga färger och trendiga material! Den rosa howardsoffan kommer från thesofastore.se; kuddar, plädar, marmorbricka, läderask och hängande ljushållare från H&M home. Golvlampan heter England och kommer från Jotex.se.

 

Höstens stora trend är ”japonism” – Japan, helt enkel. Låt dig inspireras av kimonon och det tilltalande enkla i det japanska formspråket. Kimono Cellbes.se, rumsavdelare vidaxl.se, japansk kruka, t ex auktionsverket.se och bäddset Magnolia Åhléns.

 

Önskar er en skön höst!

Malin Jisander
inredare